Tien gouden tips om zuiniger te rijden

 • Laat je niet over je toeren jagen

  Jaag de motor niet te hoog in de toeren, juist bij een hoger toerental verbruikt de motor aanzienlijk meer brandstof


 • Stel een hoger doel

  Schakel zo snel mogelijk door naar een hogere versnelling, met een benzinemotor schakel je probleemloos over bij 2500 toeren per minuut, met een dieselmotor kan dit al bij 2000 toeren per minuut.


 • Verwen hem maar lekker

  Zuinig rijden hangt samen met een goed onderhouden auto, regelmatige onderhouds- en reinigingsbeurten waar ook de onderzijde van de wagen behandeld wordt zijn geen slechte investering. Voor de interne reiniging van de motor en de injectoren/verstuivers zijn er zeer goede additieven verkrijgbaar.


 • Houd de spanning erin

  Het maandelijks controleren en eventueel corrigeren van de bandenspanning draagt bij aan een zuinig verbruik, te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik terwijl een te hoge bandenspanning zorgt voor extra slijtage aan de banden. Vergeet bij het controleren niet het reservewiel.


 • Accelereer naar behoren

  Geef bij het in beweging zetten van de auto voldoende gas, er wordt geen brandstof bespaart door het uitermate langzaam optrekken vanuit stilstand. Het snel bereiken van de kruissnelheid (en deze zo constant mogelijk houden) geeft een veel  beter resultaat.
  Hiermee wordt natuurlijk niet bedoeld om een Formule1 start te simuleren.


 • Kijk verder dan je neus lang is

  Let goed op de verkeerssituatie, vaak kan er een goede inschatting worden gemaakt hoe een situatie zich ontwikkelt, waardoor een tijdige anticipatie goed in te passen is in de rijstijl.


 • Een momentje van rust en bezinning

  Het meest zuinig is de motor wanneer deze uitstaat, schakel daarom de motor vaker uit wanneer er gewacht wordt op situaties waarvan bekend is dat deze een langere tijdsduur in beslag nemen, zoals een open brug of gesloten spoorwegovergang. Start daarna de motor zonder gas te geven.


 • Op dieet

  Verwijder onnodige zaken uit de auto, het "afslanken" levert een besparing van 0.1 liter brandstof per 100 kilometer per 10 kilogram gewicht. Denk hierbij ook aan zaken als de imperial, ski box, fiets- of bagagerekken. Deze hebben tevens een nadelig effect op de aerodynamica van de wagen.


 • Welkom in de moderne wereld

  Gebruik, indien aanwezig, de hulpmiddelen van de auto zoals de toerenteller, de cruise-control, de boordcomputer en het navigatiesysteem


 • Roling Roling Roling

  Laat de auto afremmen zonder te ontkoppelen, hierdoor sluit  het brandstofmanagementsysteem de brandstoftoevoer. Dit is een zuinige manier om het voertuig te vertragen of stoppen.